Vybrané problémy proexportní politiky České republiky - Marešová, Jana (2011)
Hlavním cílem práce je analýza současného stavu proexportní politiky České republiky a jejího zabezpečení z hlediska institucionálního rámce. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První kapitola se zabývá institucionálním řešením podpory exportu a jednotlivými formami podpory exportu. Tato kapitola se také blíže zabývá vývojem, charakteristikou a nabízenými produkty jednotlivých institucí státní podpory. Druhá část práce je věnována samotným problémům systému proexportní politiky České republiky a připravenosti českých exportérů využít možnosti stávajícího systému podpory exportu. Pozornost je věnována zejména problémům souvisejících s dopady světové finanční krize. Jedná se o problém poklesu odbytu na trzích EU, exportní strategie ČR a v neposlední řadě neefektivní ekonomické diplomacie České republiky.