Analýza sezónnosti v českém stavebnictví - Šimpach, Ondřej (2011)
Výkon národního hospodářství České republiky je podmíněn mnoha důležitými faktory. Existují odvětví, která za poslední dvě dekády posílila na svém významu, zejména z důvodu rozšíření moderních technologií a využití znalostních pracovníků. Jedním z takovýchto klíčových odvětví je stavebnictví. Stavebnictví je specifické svým postavením v ekonomice a zejména je charakterizováno největší sezónností vůbec. To ovšem pro statistickou analýzu není na závadu, spíše přínosem. Moderní přístupy nám umožňují analyzovat sezónní výkyvy a z napozorovaných dat konstruovat vývojové prognózy. V práci bude proveden pohled na české stavebnictví z úhlu nejdůležitějších odvětvových ukazatelů. Výstupem budou podmíněné předpovědi těchto ukazatelů. Zároveň bude provedena analýza vztahů mezi těmito ukazateli a dalšími veličinami, které by mohly vývoj ovlivňovat. Práce je praktickou aplikací přístupu stochastického modelování autorů Boxe a Jenkinse, rozšířená o další moderní přístupy, jako například Grangerovo ověřování kauzálních vztahů a kointegrace a testování sezónních jednotkových kořenů autorů Hylleberg et al.