Analýza sezónnosti v českém stavebnictví - Šimpach, Ondřej; Arltová, Markéta, 1970-; Hušek, Roman, 1936-2022; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Výkon národního hospodářství České republiky je podmíněn mnoha důležitými faktory. Existují odvětví, která za poslední dvě dekády posílila na svém významu, zejména z důvodu rozšíření moderních technologií a využití znalostních pracovníků. Jedním z takovýchto klíčových odvětví je stavebnictví. Stavebnictví je specifické svým postavením v ekonomice a zejména je charakterizováno největší sezónností vůbec. To ovšem pro statistickou analýzu není na závadu, spíše přínosem. Moderní přístupy nám umožňují analyzovat sezónní výkyvy a z napozorovaných dat konstruovat vývojové prognózy. V práci bude proveden pohled na české stavebnictví z úhlu nejdůležitějších odvětvových ukazatelů. Výstupem budou podmíněné předpovědi těchto ukazatelů. Zároveň bude provedena analýza vztahů mezi těmito ukazateli a dalšími veličinami, které by mohly vývoj ovlivňovat. Práce je praktickou aplikací přístupu stochastického modelování autorů Boxe a Jenkinse, rozšířená o další moderní přístupy, jako například Grangerovo ověřování kauzálních vztahů a kointegrace a testování sezónních jednotkových kořenů autorů Hylleberg et al.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses