Využití nutričního problému při tvorbě krmné dávky pro koně - Králová, Eliška (2011)
Náplní této bakalářské práce je optimalizace obsahu krmiv v denní krmné dávce pro koně, která musí splňovat nutriční požadavky. První kapitola je věnována teorii řešení rozhodovacích problémů s využitím lineárního programování. Ve výčtu typů lineárních úloh je podrobněji specifikován nutriční problém, je zde popsáno jeho využití a krátce zmíněna historie. Další část se zabývá problematikou výživy koní, která řeší požadavky na obsah živin v denním přídělu krmiva a uvádí informace o základních krmivech. Následuje zadání reálného problému, podle něhož je formulován ekonomický a matematický model, který je vyřešen za pomoci nástroje Řešitel v MS Excel. Po interpretaci výsledků je model rozšířen o nové omezující podmínky a znovu propočítán. Výstupem práce je optimální řešení pro dva modely, které splňují určený cíl -- pomoci chovateli sestavit nutričně vyváženou směs krmiv pro ustájené koně s vynaložením minimálních nákladů.