Analýza strategií hedžových fondů - Deckert, Gabriel (2011)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou strategií hedžových fondů. První část je věnována úvodu do kolektivního investování, podílovým fondům a investičním fondům. Čtenář zde nalezne důvody proč investovat kolektivně, ale také jaká úskalí s sebou tento způsob nakládání s finančními prostředky přináší. Druhá část se zaměřuje na investiční přístupy čtyř základních strategií: globální makroekonomické strategie, směrové strategie, událostní strategie a arbitrážní strategie, přičemž použitá klasifikace využívá nejrozšířenějších databází finančních zprostředkovatelů. Strategie jsou dále rozčleněny na podkategorie, a u každé strategie je vysvětlen její princip. Následně je charakterizován speciální typ hedžového fondu fond fondů. V závěru práce je porovnávána návratnost jednotlivých strategií v různých tržních podmínkách.