Exportní strategie společnosti Nal von Minden - Helikar, Vojtěch (2011)
Diplomová práce na téma Exportní strategie společnosti Nal von Minden je rozdělena do 5 hlavních částí. První kapitola analyzuje ekonomickou situaci na německém trhu v období od druhé poloviny roku 2008 do konce roku 2009 a prezentuje prognózy dopadů jednotlivých kroků, které měly vést k podpoře ekonomiky. Druhá kapitola představuje německou společnost Nal von Minden GmbH, její organizační strukturu, profil firmy i analýzu produktového portfolia. Exportní teorie zahrnující přehled zásadních důvodů firem k exportu, formy vstupu na zahraniční trhy i její načasování je obsahem třetí kapitoly. Aplikování exportní teorie do praxe v rámci společnosti Nal von Minden GmbH je zahrnuto v kapitole čtvrté. Kapitola pojednává o společnosti Nal von Minden přičemž důležitost je kladena na export, její komunikační strategii i zahraniční odběratele. V páté kapitole je zpracována PEST i SWOT analýza trhů České republiky a Portugalska. Jelikož společnost vstoupila přibližně ve stejném období na oba zahraniční trhy, je možné podrobně analyzovat faktory ovlivňující vstup na tyto trhy.