Průběh světové finanční krize v Německu - dopady na českou ekonomiku - Kořínek, Tomáš; Plchová, Božena, 1936-; Nigrinová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
V roce 2007 přišla globální finanční krize, která změnila vývoj světového finančního systému. Mnoho finančních inovací, přestože je nelze považovat za jedinou příčinu krize, se významně podepsalo na krizové situaci. Počáteční krize finančního systému se brzy přenesla do reálné ekonomiky. Zejména německý bankovní systém výrazně pocítil negativní účinky finanční krize. Německá spolková vláda zřizuje na pomoc svému finančnímu sektoru tzv. Zvláštní fond pro stabilizaci finančního trhu (Soffin). Německo je druhý největší exportér na světě, a proto pokles zahraniční poptávky koncem roku 2008 znamenal výrazný propad jeho exportu. Český finanční systém (bankovnictví) nebyl v počáteční fázi finanční krize příliš zasažen. Hlavním důvodem bylo, že většina českých bank je vlastněna zahraničními subjekty, tedy rizikové obchody realizovány mateřskými společnostmi. Prostřednictvím kanálu zahraničního obchodu se krize přenesla do reálné ekonomiky ČR.
Vedoucí práce: Božena Plchová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses