Zefektivnění materiálových toků ve společnosti Unipetrol - Valenta, Jan (2011)
Diplomová práce se zabývá logistickými procesy v chemické skupině společností Unipetrol,důraz je pak kladen na materiálové toky polyolefinů. Cílem práce je tyto materiálové toky detailně zmapovat, identifikovat případné neefektivní oblasti, upozornit na jejich existenci a navrhnout možná východiska. Pohyb materiálu je v práci analyzován od chvíle, kdy opustí produkční linku, přes jeho balení a skladování až po expedici. Teoretická část práce se zaobírá logistikou obecně, významem supply chain managementu v podmínkách globalizace, specifiky chemického průmyslu a metodami využitými pro samotnou analýzu (modely řízení zásob). V praktické části je popsán samotný podnik, jeho oddělení a výstupy provedených analýz. Velký důraz je kladen na deset vybraných produktů podrobených důkladnému zkoumání. V závěrečné části jsou shrnuta úzká místa a formulována doporučení, jakým oblastem věnovat další pozornost.