Vývoj komoditní strukutury zahraničního obchodu EU v letech 1999 až 2010 - Otec, Michal (2011)
Tato bakalářská práce analyzuje vývoj komoditní struktury zahraničního obchodu Evropské unie jako celku, to znamená ve vztahu ke třetím zemím. Jelikož je ale před detailním rozborem komoditní skladby exportu a importu Evropské unie nutné znát souvislosti, je v první části práce chronologicky popisován a analyzován postupný vývoj Evropské unie od konce druhé světové války do současnosti. Kromě samotných důležitých dat ve vývoji evropské integrace jsou zde také analyzovány dopady tohoto vývoje. Z nejdůležitějších událostí ve vývoji Evropské unie bych mezi jinými zmínil například Římské smlouvy, rozšíření Evropské unie v letech 1973, 1981, 1986, 1995, 2004 a 2007, vznik Schengenského prostoru či podpis Lisabonské smlouvy. Druhá část práce je již soustředěna přímo na analýzu struktury obchodu Evropské unie, a to v období mezi lety 1999-2003, 2004-2006 a 2007-2009. Toto rozdělení do jednotlivých období bylo vybráno na základě zlomových událostí ve vývoji Evropské unie, jimiž bylo zavedení třetí etapy Hospodářské a měnové unie v roce 1999, rozšíření Evropské unie o 10 zemí v roce 2004 a zatím poslední rozšíření o Rumunsko a Bulharsko. Komoditní struktura zahraničního obchodu Evropské unie je v každé kapitole analyzována izolovaně pro export, import a obchodní bilanci.