Vliv vstupu do Schengenského prostoru na ekonomiku České republiky - Tabáková, Veronika (2011)
Cílem bakalářské práce je zjistit, zda došlo vstupem do Schengenského prostoru ke změnám v oblastech imigrace a trestné činnosti v ČR. Práce charakterizuje proces vstupu ČR do Schengenského prostoru, analyzuje vliv vstupu na trestnou činnost a imigraci pracovní síly, v neposlední řadě analyzuje dopad uvedených faktorů na vývoj ekonomiky ČR a podává řešení. Práce srovnává stav před vstupem, komentuje, čím byl způsoben pohyb těchto ukazatelů a nastiňuje jejich vývoj. Srovnáváním statistických údajů práce zcela vyvrací přesvědčení o tom, že pouhé uvolnění hranic může za pohyby uvedených faktorů, ať už směrem nahoru nebo dolů.