Zajišťování úvěrů při vývozu do zemí Latinské Ameriky - Turčáni, Jakub (2011)
Export je pro Českou republiku významný a jde vidět, že je kladen velký důraz na jeho podporu. Tuzemští vývozci jsou díky tomu konkurenceschopní na zahraničních trzích. Nedílnou součástí státní podpory je financování vývozu a následné pojištění úvěru státem zřizovanými institucemi. Toto pojištění slouží především proti teritoriálním rizikům, která nejsou tržně pojistitelná a ochranou před nimi jsou v podstatě pouze produkty EGAPU. Ty jsou stále více využívány i při vývozu do zemí Latinské Ameriky, protože obrat obchodu s tamějšími státy vykazuje rostoucí tendenci. Jednou z firem, která vyuţívá pojistných produktů EGAP, je i Strojimport a.s. Díky zkušenostem této společnosti jsem tak byl schopen stanovit podobu doporučeného postupu při žádání o pojištění od EGAPU, které je pro české vývozce velmi důležité.