Porovnání průběhu a výsledků poválečné obnovy Bosny a Hercegoviny s obnovou po 2. sv. válce v zemích západní Evropy - Laketić, Aleksandar (2011)
Záměrem bakalářské práce je charakterizovat a popsat historický vývoj procesu poválečné obnovy. Tohoto bude dosaženo srovnáním procesu poválečné obnovy zemí západní Evropy po druhé světové válce a Bosny a Hercegoviny po konci občanské války v roce 1995. Toto téma je významné v současné době zejména kvůli rostoucímu počtu konfliktů nízké intenzity. Cílem práce je zhodnotit důvody úspěchu procesu poválečné obnovy v Německu a naopak neúspěchu v Bosně a Hercegovině. Práce obsahuje pohled formování a vývoj disciplíny poválečné obnovy, následuje pohled na situaci v zemích západní Evropy po druhé světové válce, poté dojde na popis situace v BaH. V závěru je text doplněn o srovnání těchto dvou procesů. V textu je věnována pozornost historickým okolnostem a geopolitickému a strategickému významu zvolených zemí. Vedoucí práce: doc. Ing. Emílie Kalínská CSc.