Analýza vývoje inflace v ČR - Hubálek, Ondřej (2011)
Cílem bakalářské práce je analýza vývoje inflace v ČR pomocí ekonometrických modelů. V průběhu práce je nejprve popsána inflace, včetně jejich dopadů, nákladů a možnostech měření. Popsán je i vliv České národní banky na vývoj inflace. Jsou charakterizovány i základní ekonometrické modely pro analýzu inflace a modely adaptivních očekávání. Následně je popsána teorie ekonometrické analýzy, se zaměřením na metodu nejmenších čtverců. Vysvětleny jsou i jevy, které ovlivňují negativně významnost odhadnutých modelů. Jedná se konkrétně o heteroskedasticitu, autokorelaci a multikolinearitu. Empirická část obsahuje samotnou analýzu inflace v ČR za pomocí modelů popsaných v teoretické části, i s pomocí dalších modelů, vycházejících z ekonomických předpokladů. Na závěr jsou vybrány modely pro predikci míry inflace.