Analýza vývoje inflace v ČR - Hubálek, Ondřej; Hušek, Roman, 1936-2022; Formánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Cílem bakalářské práce je analýza vývoje inflace v ČR pomocí ekonometrických modelů. V průběhu práce je nejprve popsána inflace, včetně jejich dopadů, nákladů a možnostech měření. Popsán je i vliv České národní banky na vývoj inflace. Jsou charakterizovány i základní ekonometrické modely pro analýzu inflace a modely adaptivních očekávání. Následně je popsána teorie ekonometrické analýzy, se zaměřením na metodu nejmenších čtverců. Vysvětleny jsou i jevy, které ovlivňují negativně významnost odhadnutých modelů. Jedná se konkrétně o heteroskedasticitu, autokorelaci a multikolinearitu. Empirická část obsahuje samotnou analýzu inflace v ČR za pomocí modelů popsaných v teoretické části, i s pomocí dalších modelů, vycházejících z ekonomických předpokladů. Na závěr jsou vybrány modely pro predikci míry inflace.
Vedoucí práce: Roman Hušek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses