Aplikace metody Monte Carlo pro DEA modely s intervalovými charakteristikami - Ficl, Vít; Jablonský, Josef, 1955-; Charvát, Karel, jr.; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Pro určení efektivnosti homogenních produkčních jednotek byly navrženy DEA modely. Tyto modely posuzují efektivnost na základě pevně zadaných dat, která byla získána z minulých pozorování. Pokud je cílem určit efektivnost v nadcházejícím období, je nutné pracovat se stochastickými daty. V tomto případě je vhodné určit pro data optimistické a pesimistické odhady, které tvoří interval, v jakém se mohou uvažovaná data pohybovat. Modely s neurčitými charakteristikami lze optimalizačně řešit IDEA modely, nebo simulačně metodou Monte Carlo. Při simulačním řešení lze určit medián a pravděpodobnost toho, že sledovaná produkční jednotka dosáhne efektivní hranice. Pro účely aplikace metody Monte Carlo pro DEA modely s intervalovými daty byla navržena počítačová aplikace, která byla využita pro řešení ukázkové úlohy.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses