Dynamické okružní a rozvozní úlohy - Fábry, Jan, 1967-; Langhamrová, Jitka, 1958-; Brezina, Ivan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2006)
Současné konkurenční prostředí nutí distribuční firmy zajišťovat bezprostřední obsluhu svých zákazníků. Zatímco statická verze okružních a rozvozních úloh nepřipouští možnost akceptovat dodatečné požadavky zákazníků, dynamická verze umožňuje dispečerovi měnit naplánované trasy vozidel, jakmile se objeví nový požadavek. Pro řešení dynamických úloh jsou navrženy optimalizační matematické modely a heuristické vkládací algoritmy. V některých úlohách jsou zahrnuty podmínky s časovými okny. V práci jsou analyzovány speciální distribuční úlohy: dynamická úloha kurýrní služby, dynamická úloha obchodního cestujícího s apriorní informací a dynamická rozvozní úloha s dělenou dodávkou. Řešení většiny úloh je demonstrováno na vygenerovaných datech za použití programu LINGO jako řešitele a VBA v MS Excel jako uživatelského rozhraní a výstupního prostředí. Jsou prezentovány výsledky počítačových experimentů.
Vedoucí práce: Jitka Kazdová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2006
Rok obhajoby 2006
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor disert. práce]; disertace; dissertations