Modelování české ekonomiky v období vstupu ČR do Evropské unie - Švarcová, Radka (2007)
Práce zkoumá možnosti analýzy mechanismů působících během vstupu ČR do EU pomocí 2 ekonometrických modelů. První model je makroekonomický, vychází z Romerova IS-MP modelu. Je specifikovaný a odhadnutý jako GARCH model za použití časových řad pozorování, na jeho základě jsou stanoveny předpovědi. Výsledky ukazují velkou propojenost ekonomiky ČR s ekonomikou EU v období před vstupem do EU. Druhý model je mikroekonomický, tzv. "model obecné rovnováhy" (GE model). Jeho parametry jsou kalibrovány na základě dat z jednoho období. Model lze využít k simulacím změn souvisejících se vstupem ČR do EU.