Proprietární komunity a soukromé poskytování veřejných statků - Tětek, Josef; Šíma, Josef, 1972-; Ždímal, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Existence veřejných statků bývá často pokládána za dostatečný důvod pro jejich vládní poskytování, a to následkem fenoménu černého pasažérství. V dané práci je tento přístup podroben kritice pomocí diskuze alternativních pohledů na problematiku veřejných statků s odkazem na reálné příklady soukromého poskytování veřejných statků, jako je územní plánování, tvorba pravidel či výstavba infrastruktury. V rámci výzkumu soukromého poskytování se autor zaměřuje na funkci soukromých vlastnických práv a smluvních vztahů a na nich založených vlastnických komunitách. Autor zkoumá komunity ve Spojených státech amerických a České republice a dokládá, že soukromé poskytování veřejných statků je na trhu poptávané a tato poptávka je v kontextu vhodného institucionálního prostředí uspokojována.
Vedoucí práce: Josef Šíma
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses