Architektura aplikací pro mobilní zařízení - Havel, Vojtěch (2010)
Tato práce se zabývá vývojem aplikací pro mobilní zařízení, jmenovitě vývojem aplikací v prostředí Java ME. Cílem práce je přiblížit problematiku vývoje aplikací pro mobilní zařízení, rozebrat výhody a nevýhody jednotlivých řešení a navrhnout architekturu pro typové aplikace ve zvoleném řešení. Teoretická část práce obsahuje úvod do oblasti mobilních zařízení, diskusi výhod a nevýhod vývoje pro tato zařízení v prostředí Java ME ve srovnání s ostatními možnostmi vývoje pro mobilní zařízení, popis hlavních prvků prostředí Java ME a výběr typových aplikací pro praktickou část práce. V praktické části práce jsou zvoleny vývojové nástroje a prostředky a s využitím dříve popsaných prvků je navržena architektura vybraných typových aplikací. Pro každou typovou aplikaci je navržena a vytvořena reálně použitelná aplikace pro mobilní zařízení.