Konkurenceschopnost EU a východní rozšíření - Kamenská, Lenka; Bič, Josef; Pluskalová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
První část bakalářské práce je věnována obecnému vymezení pojmu konkurenceschopnost a možným způsobům jejího měření. Podrobně je rozebrán především multikriteriální přístup Světového ekonomického fóra k problematice konkurenceschopnosti. V kontextu EU je pozornost věnována Lisabonské strategii, tedy stěžejnímu dokumentu, který tvoří základ pro rozvoj konkurenceschopnosti členských zemí unie. Druhá kapitola mapuje vývoj konkurenceschopnosti dvou států východního rozšíření, a sice Estonska a Bulharska, jejichž pozice na žebříčku konkurenceschopnosti je diametrálně odlišná. Tato část upozorňuje na specifické rysy obou ekonomik, hodnotí, které faktory nejvíce přispěly k rozvoji konkurenceschopnosti a zároveň se snaží poukázat na tzv. bariéry konkurenceschopnosti, tedy na faktory, jež brání zemi v lepším umístění na žebříčku WEF. Poslední kapitola se zaměřuje na celkové zhodnocení plnění cílů lisabonského procesu jednotlivými členskými zeměmi unie a na strategii Evropa 2020, která kontinuálně navazuje na Lisabonskou strategii a představuje tak novou reformní agendu druhé dekády 2010-2020.
Vedoucí práce: Josef Bič
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses