eHealth -- Elektronické zdravotnictví v rámci EU - Nováková, Veronika (2010)
Tato práce se zabývá problematikou e-Health v ČR v rámci Evropské unie. Práce je rozdělena do pěti hlavních kapitol. První z nich popisuje pojem e Health spolu s dalšími vybranými pojmy a také popisuje důvody, které vznik e-Health podporují. Druhá kapitola je zaměřena na elektronizaci zdravotnictví EU a popisuje doporučení standardy a dokumenty, které na podporu e-Health vznikly. Třetí kapitola popisuje stav e-Health ve vybraných členských státech EU. Čtvrtá kapitola je zaměřena na e-Health v ČR. Závěrečná kapitola navrhuje možné způsoby řešení u problémových bodů projektu IZIP v ČR. Prvním cílem práce je zmapovat prostředí e-Health a současné trendy v této oblasti v rámci ČR. Druhým cílem práce je zmapovat iniciativu EU v oblasti interoperability dat a podpory členských států v oblasti e-Health. Třetím cílem je analýza situace e-Health v nejméně třech dalších státech EU (mimo ČR). Cílů bude dosaženo prostudováním dostupných elektronických materiálů vydaných EU, vládními organizacemi států, vlastní zkušeností, konzultací s obornou veřejností. Přínosem práce je aktuální pohled na stav e-Health v ČR a ve vybraných státech EU, dle dostupných zdrojů. Dalším přínosem je návrh řešení některých slabých stránek projektu IZIP v ČR, který jsem vybrala jako nejvýznamnějšího zástupce e-Health v ČR.