Finanční nástroje v účetnictví bank - Miková, Tereza (2011)
Tématem diplomové práce jsou Finanční nástroje v účetnictví bank. Diplomová práce se soustřeďuje na účetnictví a výkaznictví finančních nástrojů především z pohledu mezinárodních standardů účetního výkaznictví, přičemž hlavní roli hrají standardy IAS 32, IAS 39, IFRS 7 a IFRS 9. Ve své první části pojednává krátce o bankách jako podnikatelských subjektech, právní úpravě bankovní činnosti a účetnictví z národního i nadnárodního pohledu. Jádro celé práce leží v druhé a třetí části, kde je pojednáno o finančních nástrojích, jejich vymezení, oceňování, přeceňování a účtování. Dále je rozvinuta i problematika rekvalifikací finančních nástrojů a snížení jejich hodnoty. Čtvrtá část je zastřešena standardem IFRS 7. Standard klade požadavky na zveřejňování finančních nástrojů ve výkazu o finanční situaci, výkazu o úplném výsledku a dalších souvisejících oblastech včetně požadavků na zveřejnění úrokového, likvidního a tržního rizika. Poslední část přináší novinky ze zkoumané oblasti, ve které je centrum pozornosti věnováno novému standardu IFRS 9.