OBCHOD S KRVÍ - ANEB JAK ZDRAVOTNICTVÍ SÁZÍ NA ALTRUISMUS DÁRCŮ - Šálek, Jakub (2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou darování krve a regulací obchodu s krví a krevními deriváty. Je známo, že oblast krevního dárcovství je ve většinové míře založená na čistém altruismu dárců. Placené odběry společnost vnímá jako neetické a nemorální. Mimo to jsou v rozporu s dlouhodobou snahou o udržení bezplatného dárcovství. Otázkou je, zda bezplatné dárcovství dokáže uspokojit zvyšující se poptávku po krvi a jaké problémy sebou regulace obchodu s krví nese. První část práce stručně uvádí historický vývoj transfúze krve, na kterou navazuje ekonomická teorie modifikovaná na trh s krví. Konkrétně se jedná o teorii regulace ceny a produktu /kvality/. Druhá část se zaměřuje na komparaci třech rozdílných trhů a na diskuzi související s problematikou altruismu a darování.