OBCHOD S KRVÍ - ANEB JAK ZDRAVOTNICTVÍ SÁZÍ NA ALTRUISMUS DÁRCŮ - Šálek, Jakub; Šíma, Josef, 1972-; Houdek, Petr, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou darování krve a regulací obchodu s krví a krevními deriváty. Je známo, že oblast krevního dárcovství je ve většinové míře založená na čistém altruismu dárců. Placené odběry společnost vnímá jako neetické a nemorální. Mimo to jsou v rozporu s dlouhodobou snahou o udržení bezplatného dárcovství. Otázkou je, zda bezplatné dárcovství dokáže uspokojit zvyšující se poptávku po krvi a jaké problémy sebou regulace obchodu s krví nese. První část práce stručně uvádí historický vývoj transfúze krve, na kterou navazuje ekonomická teorie modifikovaná na trh s krví. Konkrétně se jedná o teorii regulace ceny a produktu /kvality/. Druhá část se zaměřuje na komparaci třech rozdílných trhů a na diskuzi související s problematikou altruismu a darování.
Vedoucí práce: Josef Šíma
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses