Význam a dopady problému dětské práce v rozvojových zemích - Koppanová, Darina (2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou dětské práce v rozvojových zemích. Podává obecný obraz o jejím výskytu v jednotlivých regionech, ekonomických odvětvích i o pracovním trhu v zemích, kde je procento pracujících dětí vysoké (podle ekonomů Basu a Tzannatose). Cílem práce je zmapovat trh práce dětí, stanovit ekonomické příčiny a najít možná řešení, která by v boji proti dětské práci byla úspěšná. V práci jsou rozebírány rozdílné postoje jednotlivých rozvojových zemí a zároveň také situace ve vyspělém světě. Na základě analýzy vypracované Mezinárodní organizací práce pak bakalářská práce dokazuje, že odstranit dětskou práci má smysl, a to nejen z hlediska dodržování lidských práv a sociálního, ale i z pohledu ekonomického. Ačkoliv jsou počáteční náklady vysoké, během let se tato investice danému státu určitě vrátí. V závěru jsou navrhnuty možné akce proti dětské práci. Některé by měly podniknout rozvojové země samy a jiné ve spolupráci s mezinárodními organizacemi.