Vlastnické bydlení v České republice - Vašák, Michal (2011)
Práce se zabývá tématem Vlastnického bydlení v ČR. Pozornost je věnována obecnému významu zajištění bydlení, sociální, ekonomické a zejména právní stránce s ohledem na práva garantovaná Ústavou a Listinou. Stručně je popsán vývoj vlastnického bydlení v bytech od 60. let a úloha státu v bytové politice, zejména pro přiblížení stávající právní úpravy této oblasti -- zákona o vlastnictví bytů. Stěžejní část práce je zaměřena na problematiku právní úpravy vlastnictví bytu, které vychází z dualistické koncepce spoluvlastnictví domu a přistupujícího vlastnictví bytové jednotky (bytu či nebytového prostoru). Zdůrazněno je právní postavení vlastníka bytu, souhrn práv a povinností, která se s vlastnictvím bytu, jako specifického předmětu vlastnictví, spojují. Způsoby vzniku vlastnického práva k bytu jsou přiblíženy s ohledem na důsledky zápisů vlastnického práva do katastru nemovitostí. Vznik, fungování a postavení společenství vlastníků jednotek, právnické osoby, která vzniká ke správě bytového domu ze zákona, je přiblíženo zejména ve vztahu ke konkrétnímu vlastníkovi bytu. Zde, stejně jako na jiných místech, práce vychází z judikatury Ústavního soudu a Nejvyššího soudu, která má zásadní význam pro interpretaci zákona a ochranu práv a povinností konkrétních vlastníků při výkonu jejich vlastnického práva.