Prístupy k realizácií energetickej politiky EU a USA - Willi, Tomáš (2011)
Cieľom mojej bakalárskej práce je porovnať prístupy k realizácií energetickej politiky Európskej únie a Spojených štátov amerických. Celú prácu som rozdelil do štyroch častí. V prvej časti sa zaoberam energetickou bilanciou oboch centier. Skladba, dostupnosť a zásoby energetických zdrojov hrajú kľúčovú úlohu pri tvorbe energetickej politiky. Druhá a tretia čast je venovaná analýze energetickej a ekologickej politiky Spojených štátov a Európskej únie. Hlavným cieľom týchto dvoch kapitol bude analýza energeticko-politických priorít, legislatívy v oblasti energetiky, rozdelenie právomoci medzi centrom a štátmi, ako aj energeticko-politických nástrojov. V poslednej štvrtej kapitole sú porovnané prístupy k realizácii energetickej politiky oboch centier. Pri porovnaní som sa zameral na štyri hlavné oblasti vyplývajúce z predošlých troch kapitol: primárne energetické zdroje a energeticky mix, miera centralizácie, nástroje energetickej politiky a podpora obnoviteľných zdrojov energie.