Obnovitelné zdroje se zaměřením na fotovoltaiku v podmínkách EU - Svobodová, Jitka; Bič, Josef; Vondrušková, Barbora, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Cílem mé práce je popsat vývoj přístupu k obnovitelným zdrojům (speciálně fotovoltaiky) z pohledu Evropské unie, České republiky i energetického mixu. Smyslem první kapitoly je popsat důležité historické milníky evropské legislativy, která se vztahuje k obnovitelným zdrojům a vytyčit nejdůležitější události, které posunuly evropskou energetickou politiku směrem k většímu využívání obnovitelných zdrojů. Část této kapitoly bude také věnována hodnotícím zprávám Komise EU, které určují míru pokroku jednotlivých členských zemí v souladu s platnými směrnicemi. V druhé kapitole se zaměřím na srovnání jednotlivých, nejvíce využívaných, typů elektráren, charakterizuji jejich výhody a nevýhody vzhledem k okolí, ovzduší, ekonomice či cenám elektřiny. Pozornost bude věnována jak konvenčním palivům (ropa, zemní plyn, uhlí), tak hlavně zdrojům obnovitelným (větrná a vodní energie, biomasa a fotovoltaika) a nakonec i energii jaderné. Třetí kapitola už bude zaměřena na Českou republiku, vývoj její energetické politiky a hlavně na situaci, která vznikla legislativními změnami v roce 2010, jejím přímým i nepřímým dopadem a nakonec výhledem do budoucna.
Vedoucí práce: Josef Bič
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses