Komparace integračních uskupení MERCOSUR a NAFTA - Krupka, Lukáš (2011)
Tato práce se zabývá komparací dvou nejvýznamnějších regionálních integrací makroregionu Amerika (dle klasifikace Světové obchodní organizace). Jsou to Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA, The North American Free Trade Agreement) a Společný trh jihu (MERCOSUR, Mercado Común del Sur). První kapitola je zaměřena na ekonomickou charakteristiku obou regionálních integrací -- vývoj HDP, vývoj exportu, vývoj zahraničního obchodu zbožím a službami, atd. Druhá kapitola pojednává o teorii regionalismu aplikované na NAFTA a MERCOSUR. Jedná se o motivy, které vedly ke vzniku integrace, hloubku a typ integrace a také otevřenost integrace vůči třetím zemím. V závěru práce jsou obě regionální integrace porovnány a na základě získaných dat je posouzena možnost vzniku Celoamerické zóny volného obchodu.