Komparace integračních uskupení MERCOSUR a NAFTA - Krupka, Lukáš; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Pluskalová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Tato práce se zabývá komparací dvou nejvýznamnějších regionálních integrací makroregionu Amerika (dle klasifikace Světové obchodní organizace). Jsou to Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA, The North American Free Trade Agreement) a Společný trh jihu (MERCOSUR, Mercado Común del Sur). První kapitola je zaměřena na ekonomickou charakteristiku obou regionálních integrací -- vývoj HDP, vývoj exportu, vývoj zahraničního obchodu zbožím a službami, atd. Druhá kapitola pojednává o teorii regionalismu aplikované na NAFTA a MERCOSUR. Jedná se o motivy, které vedly ke vzniku integrace, hloubku a typ integrace a také otevřenost integrace vůči třetím zemím. V závěru práce jsou obě regionální integrace porovnány a na základě získaných dat je posouzena možnost vzniku Celoamerické zóny volného obchodu.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses