Rozvojové cíle tisíciletí a jejich plnění ve vybraných zemích - Santariusová, Markéta (2011)
První kapitola se stručně zabývá Organizací spojených národů, její historií a vznikem. Dále je v této kapitole blíže popsána Deklarace tisíciletí a důležitost plnění předem stanovených cílů. V následující části této kapitoly je pojednáno o summitu, týkajícího se Rozvojových cílů tisíciletí, jenž se konal v září roku 2010. V druhé kapitole jsou dopodrobna popsány jednotlivé cíle a jejích dílčí cíle. U každého z nich je popsán dosavadní vývoj v jednotlivých regionech. Jsou zde uvedeny důvody daného pokroku, zpomalení či zhoršení a je nastíněn možný vývoj do budoucna, doprovázený doporučeními, která by tento postup mohla urychlit. Třetí kapitola pojednává o plnění Rozvojových cílů tisíciletí ve vybraných zemích. Zvolené země jsou Česká republika a Nový Zéland. U každé z nich je vytipován jeden konkrétní projekt, který byl dopodrobna popsán, a bylo zmíněno, kterým cílům tento projekt přispěl a zda bylo jeho zavedení úspěšné či nikoliv. Cílem této práce je analýza již zmíněných Rozvojových cílů tisíciletí a jejich plnění ve vybraných zemích. V této práci je analyzováno, jestli se dané cíle podaří naplnit do roku 2015 napříč všemi členskými státy.