Vývoj proexportnej politiky Slovenskej republiky od roku 1993 - Demčík, Matej (2011)
Primárnym cieľom bakalárskej práce je zoznámiť čitateľa s históriou proexportnej politiky Slovenskej republiky od roku 1993 a s hlavným inštitúciami podporujúcimi vývoz domácich výrobcov pričom hodnotí tento inštitucionálny rámec. Sekundárnym cieľom je analýza vývoja komoditnej a teritoriálnej štruktúry zahraničného obchodu Slovenska s prepojením na proexportnú politiky štátu. Práca je rozdelená do 4 hlavných častí. V prvej kapitole je popísaný vývoj teórií medzinárodného obchodu a následne význam podpory exportu. Druhá kapitola je zameraná na proexportné aktivity Slovenska v období 1993 až 1997, pričom sú v nej popísané funkcie Ministerstva hospodárstva, Slovenskej záručnej a rozvojovej banky a Fondu na podporu zahraničného obchodu a ich služby v zmysle podpory exportu. Tretie časť práce zahŕňa hlavné inštitúcie zaoberajúce sa podporou exportu vzniknuté od roku 1997, konkrétne Exportno-importnú banku Slovenskej republiky a Slovenskú agentúre pre rozvoj investícií a obchodu. Posledná časť práce obsahuje analýzu vývoja medzinárodné obchodu Slovenska po teritoriálnej a komoditnej stránke.