Analýza úspěšnosti reforem trhu práce v Německu i v kontextu hospodářské krize - Lad, Richard (2011)
Diplomová práce se orientuje na problém vysoké nezaměstnanosti, která je spojena s neefektivní a neúčinnou politikou zaměstnanosti. Cílem práce je zhodnocení možnosti aplikace reforem s výrazně aktivizujícími prvky orientovanými na poskytnutí kvalitních pracovních programů úřadem práce, motivaci nezaměstnaných a ochotou tvorby pracovních míst podnikateli v sociálně orientovaném státě. Jedním z příkladů takovéhoto postupu je německý trh práce, který řešil problém nezaměstnanosti radikálními reformami známými jako Hartz I-IV. Dosavadní stav zhodnocený ostatními autory je kritický k úřadu práce a stálé dlouhodobé nezaměstnanosti. Ambicí předkládané práce je na základě statisticko-analytických nástrojů aplikovaných na indikátory trhu práce zhodnotit realitu německého trhu práce za poslední desetiletí a ohlédnout se za výsledky vykazované německým trhem práce během hospodářské krize vzhledem k jeho odolnosti a flexibilitě.