Data Governance - koncept projektu zavedení procesu - Kmoch, Václav (2011)
Společnosti dnes čelí zásadní otázce, jakým způsobem řídit rychle se rozšiřující portfolio svých vnitřních datových služeb i dat samotných ve smyslu řízení datové kvality, jejich bezpečnosti, metadat i odpovědnosti za data. Koncepce data governance poskytuje velmi komplexní uchopení této problematiky. Společnosti, které se rozhodnou pro tuto cestu, však často narážejí na příliš široké a reálně neuchopitelné vymezení projektového záměru. Řešeným problémem diplomové práce je tedy vymezit očekávání spjaté se zavedením programu Data Governance a navržení vhodného nastavení implementačního procesu. V první a druhé části jsou popsány principy, komponenty a nástroje Data Governance a dále metody měření datové kvality. Třetí část je poté věnována odvozenému procesnímu doporučení pro zavedení Data Governance do podnikového datového prostředí.