Podpora solární energie – efektivní řešení, nebo plýtvání penězi? - Grušáková, Markéta (2010)
Cílem diplomové práce je provést odhad hrubých celkových finančních nákladů na podporu výroby elektřiny z fotovoltaických elektráren ve Španělsku a Německu. Oba státy pro tento trh zvolily systém významných dotací, zejména formou garantovaných výkupů elektřiny z těchto zdrojů, které spolu s dramatickým poklesem cen investičních statků ve výstavbě fotovoltaických elektráren umožnily nevídaný "solární boom". Na rozdíl od Španělska, které přijetím mnoha opatření v roce 2008 "solární boom" zastavilo, se tohoto prozatím v Německu nepodařilo dosáhnout. Pro kalkulaci nákladů použijeme dělení podle skupin na náklady přímé a nepřímé. Přímé náklady budeme chápat jako náklady na výkup vyrobené elektřiny. Nepřímé potom jako náklady na zajištění podpůrných služeb, vynucené investice do elektroenergetických sítí (na úrovni distribuce a přenosu, náklady na nákup regulační energie), tyto náklady však nebudeme zahrnovat do diplomové práce. Jednotlivé výstupy poté porovnáme s Českou republikou, ale také s jinými možnostmi redukce CO2.