Organizační kultura ve vybrané organizaci - Volná, Kristýna (2011)
Teoretická část práce seznamuje s tématem organizační kultury. Podává informace o prvcích, struktuře, obsahu, síle, zdrojích, významu a funkcích organizační kultury. Informuje o vztahu jedince a organizační kultury a o pojmu subkultura. Následně uvádí možnosti rozlišení organizační kultury a možnosti jejího zkoumání. V praktické části je analyzována organizační kultura konkrétní organizace. Cílem je především zatřídění dané kultury do vybrané typologie, nalezení subkultur v organizaci a také prokázání vlivu vedoucího dané organizace na její kulturu.