Operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost (strukturální fondy EU ve vzdělávání) - Kocurková, Pavlína (2011)
Diplomová práce se zabývá politikou hospodářské a sociální soudržnosti Evropské unie a její implementací v České republice. V teoretické části popisuje její cíle a nástroje, pomocí kterých mohou členské země čerpat finanční pomoc na rozvoj svých ekonomik. Ze všech strukturálních fondů - nástrojů regionální politiky - se práce bude podrobněji věnovat Evropskému sociálnímu fondu (ESF), který se především zaměřuje na neinvestiční projekty: podporu rozvoje lidských zdrojů, vzdělanosti, zaměstnanosti apod. Prostřednictvím ESF se v České republice realizují tři operační programy: Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ), Operační program Praha -- Adaptabilita (OP PA) a Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Jak vyplývá i z názvu práce, právě OP VK bude podrobněji zkoumán co do cílů, oblastí podpory, implementace a kontroly. V praktické části se pak práce orientuje na postavení a úlohu Řídícího orgánu OP VK v jednotlivých fázích projektového cyklu a poslední kapitola poté analyzuje úspěšnost projektových žádostí předložených v rámci oblasti podpory 2.3 -- Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji.