Chorvatsko a jeho přístup k EU - Sobotková, Magda (2011)
Cílem této práce je vyhodnotit polické a ekonomické předpoklady Chorvatska pro členství v Evropské unii. Práce je rozdělena na dvě části - politické aspekty přístupu Chorvatska do EU a ekonomické souvislosti. Podrobně je analyzováno plnění tzv. kodaňských kritérií stejně jako kritérií maastrichtských. Chorvatské makroekonomické údaje jsou srovnány s vybranými členskými i kandidátskými státy EU.