Globálna nerovnováha úspor a investícií a dynamika bežného účtu USA - Ševec, Vladimír; Hurník, Jaromír, 1975-; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cieľom tejto práce je nájsť príčinu deficitu bežného účtu platobnej bilancie USA, ktorý je v rozpore s očakávaním teórie. Prevažujúca diskusia sa vedie o nadbytku úspor a o chybách v menovej politike. Podľa nášho názoru obe strany zanedbávajú rastúci vplyv Číny a jej reálneho menového kurzu. Balassov-Samuelsonov efekt predpovedá u reálneho kurzu konvergujúcich ekonomík apreciačný trend spolu s tým ako rastie reálny produkt. Analýza reálneho kurzu juanu ukazuje rozpor s Balassa-Samuelsonovým efektom, čo pripisujeme situácií na čínskom trhu práce. Vnútorná nerovnováha Číny má dopady do globálnej ekonomiky a neapreciujúci reálny kurz juanu deformujuci medzinárodný obchod je jeden z faktorov, ktoré držia bežný účet USA v deficite.
Vedoucí práce: Jaromír Hurník
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses