Vliv fiskální politiky na vývoj devizového kurzu v posledním desetiletí (na příkladu Velké Británie a ČR) - Vašková, Kateřina; Ševčík, Miroslav, 1958-; Zabranská, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Diplomová práce je věnována otázce, zda má fiskální politika vliv na vývoj devizového kurzu. Cílem práce je uvést teoretické modely, které studují vztah fiskální politiky a devizového kurzu a upozornit na jejich vzájemné odlišnosti. Práce seznámí s působením fiskální politiky, uvede tvorbu devizového kurzu a popíše prostředí měnového trhu. Devizový kurz je dlouhodobě stabilní na své tržně stanovené hodnotě, je určen na mezinárodním trhu, a zásahy představitelů fiskální politiky jeho vývoj pozitivně neovlivní. Může však nastat situace, kdy vysoká zadluženost a tedy finanční nezodpovědnost představitelů státu může kurz ovlivnit naopak negativně. Tímto se dostávám k dalšímu cíli práce, v rámci kterého dojde k analýze vlivu zadlužení vlády země na vývoj devizového kurzu, především na příkladu České republiky, Velké Británie a vybraných zemí EU. Jsou poskytnuty konkrétní makroekonomické údaje za výše zmíněné země, především o vývoji vládního dluhu, vládního deficitu a jejich poměru k HDP, o vývoji příslušných devizových kurzů a uvedeno bude i krátké seznámení se základní ekonomickou situací zemí. Závěrečná část práce analyzuje vliv zadlužení na měnové kurzy (korelační analýza, grafické porovnání).
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses