Měření a analýza portfolia projektů jako součást řízení výkonnosti IT společnosti - Fišerová, Zuzana; Stanovská, Iva; Konvička, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou měření a analýzy portfolia projektů jako nedílnou součástí měření výkonnosti podniku. Cílem práce je navrhnout model pro měření a analýzu portfolia projektů pro konkrétní středně velkou českou IT firmu působící v oblasti vývoje a prodeje softwaru. Práce vychází z teoretického základu konceptu Balanced Scorecard a metod pro řízení výkonnosti firem zaměřených především na portfolio a projekt management a monitoring. Praktická část práce identifikuje strategické cíle týkající se portfolia projektů a uspořádává je do perspektiv dle konceptu Balanced Scorecard. Dále analyzuje způsob sledování plnění strategických cílů a určuje, v jaké fázi realizace projektu jsou definované cíle sledovány. Dalším krokem je definice ukazatelů a jejich atributů. Z atributů jsou sestavovány metriky, pro které je navržena struktura pro jejich prezentaci uživatelům. Metriky jsou logicky uspořádány tak, aby uživatelům poskytovaly co nejpřehledněji informace pro podložená rozhodnutí a také pro nalezení příčin výsledků, které metriky zobrazují. Diplomová práce má tři hlavní výstupy. Prvním je soupis cílů uspořádáních do struktury Ballanced Scorecard a identifikace vzájemných vazeb mezi cíli ve strategické mapě. Druhým výstupem je model ukazatelů a metrik pro řízení portfolia projektů, které je možné aplikovat na společnosti podobných vlastností, jako je společnost, pro kterou je model realizován. Posledním výstupem práce je realizace navrženého řešení v nástrojích Microsoft Business Intelligence.
Vedoucí práce: Iva Stanovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses