Připravenost ČR na přijetí eura v porovnání s ekonomickými determinanty přijetí eura na Slovenku - Šindelářová, Andrea (2011)
Diplomová práce se bude zabývat aktuálním tématem a tím je přijetí eura v ČR. Tři sousední země ČR již euro přijaly. ČR s sebou nese závazek přijetí eura a v současné době řeší argumenty pro a proti brzkého vstupu do eurozóny. Celá problematika bude řešena z pohledu přijetí eura na Slovensku. Obě republiky měly před 17 lety "stejnou" výchozí pozici, tak proč je dnes SR členem eurozóny a ČR ne? Výhody a nevýhody, které s sebou přineslo zavedení eura na Slovenku, budou východiskem pro argumentaci brzkého přijetí či nepřijetí eura v ČR. Smyslem je dokázat připravenost ČR na přijetí eura z ryze ekonomického pohledu, i přesto že přijetí eura je politickým rozhodnutím. Použitou metodou bude analýza a porovnání makroekonomických ukazatelů tzv. magického čtyřúhelníku (HDP, míra inflace, platební bilance se zahraničím, míra nezaměstnanosti) obou republik v klíčových obdobích. Tato období měla vliv na stav obou ekonomik a vyústila až k přijetí eura v SR a odložení přijetí eura v ČR na neurčito (rozdělení ČR a SR, přípravy a vstup do EU, přípravy na přijetí eura, finanční krize atd.). Cílem této práce bude odpovědět na otázku "Proč SR přijalo euro dříve než ČR?", potvrdit či vyvrátit hypotézu připravenosti ČR na přijetí eura dle zkušeností SR.