Připravenost ČR na přijetí eura v porovnání s ekonomickými determinanty přijetí eura na Slovenku - Šindelářová, Andrea; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Zabranská, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práce se bude zabývat aktuálním tématem a tím je přijetí eura v ČR. Tři sousední země ČR již euro přijaly. ČR s sebou nese závazek přijetí eura a v současné době řeší argumenty pro a proti brzkého vstupu do eurozóny. Celá problematika bude řešena z pohledu přijetí eura na Slovensku. Obě republiky měly před 17 lety "stejnou" výchozí pozici, tak proč je dnes SR členem eurozóny a ČR ne? Výhody a nevýhody, které s sebou přineslo zavedení eura na Slovenku, budou východiskem pro argumentaci brzkého přijetí či nepřijetí eura v ČR. Smyslem je dokázat připravenost ČR na přijetí eura z ryze ekonomického pohledu, i přesto že přijetí eura je politickým rozhodnutím. Použitou metodou bude analýza a porovnání makroekonomických ukazatelů tzv. magického čtyřúhelníku (HDP, míra inflace, platební bilance se zahraničím, míra nezaměstnanosti) obou republik v klíčových obdobích. Tato období měla vliv na stav obou ekonomik a vyústila až k přijetí eura v SR a odložení přijetí eura v ČR na neurčito (rozdělení ČR a SR, přípravy a vstup do EU, přípravy na přijetí eura, finanční krize atd.). Cílem této práce bude odpovědět na otázku "Proč SR přijalo euro dříve než ČR?", potvrdit či vyvrátit hypotézu připravenosti ČR na přijetí eura dle zkušeností SR.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses