Vznik a vývoj environmentalismu ve Spolkové republice Německo v 60. a 70. letech 20. století Na cestě k ,,zelené“ společnosti? - Kačmárová, Pavla; Soběhart, Radek, 1978-; Kozmanová, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cílem předkládané práce je potvrdit, že proměna klimatu západoevropské společnosti v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století poprvé učinila z ochrany životního prostředí celospolečenský problém. Za počátek vzniku environmentalismu lze primárně považovat společenskou proměnu hodnot v průběhu šedesátých let a následný obrat k postmaterialistickým idejím. Dalším cílem je poté ekonomická komparace postmaterialistických ,,neomarxistických" idejí se základními ekonomickými pravidly. Účelem práce je vysvětlení faktu, proč dnešní forma environmentalismu nabírá přesně opačných myšlenek, než tomu bylo na počátku snah o ochranu životního prostředí. Převážná část diplomové práce je věnována historickým kořenům vzniku environmentalismu na příkladu Spolkové republiky Německo, jako jedné z nejrozvinutějších zemí Západu. V druhé části diplomové práce jsou poté hodnoceny postmaterialistické (resp. neomarxistické) environmentální hodnoty z ekonomického pohledu. Jelikož raná forma environmentalismu vycházela především z učení ekologické ekonomie, je stěžejní část ekonomické komparace zaměřena na východiska tohoto ekonomického přístupu k ochraně životního prostředí.
Vedoucí práce: Radek Soběhart
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses