Současná ekonomika Hongkongu pod čínskou správou - Straka, Michal (2011)
Hlavním cílem této práce je provést analýzu současné ekonomiky Hongkongu a rovněž její pozice pod čínským vlivem, jejich vzájemný vztah, případně zachytit základní změny, které se odehrály po předání Hongkongu Číně. První kapitola je věnována základní charakteristice ekonomiky Hongkongu, a to konktrétně struktuře ekonomiky a makroekonomickým údajům. Druhá kapitola se zabývá mezinárodním obchodem, který je rozdělen na mezinárodní obchod se službami a na obchod se zbožím, dále zmiňuje přímé investice a běžný účet platební bilance. Třetí kapitola shrnuje základní dopady asijské finanční krize z roku 1997-1998 na Hongkong. Poslední kapitola vysvětluje vztah Hongkongu s Čínskou lidovou republikou a dále se zabývá Hongkongem v době po navrácení Číně.