Analýza aplikovatelnosti obchodovatelných povolení ve vodním hospodářství v České republice - Ropický, Jan, 1985- (2011)
Obchodovatelná povolení patří v současné době mezi velmi často užívané tržní nástroje ochrany životního prostředí. Cílem mé práce bude tento nástroj prozkoumat a následně implementovat na vodní hospodářství v České republice. Pokusím se odpovědět na základní otázku a to zda je tento nástroj možné v našem právním prostředí aplikovat na odběr povrchové vody pro průmyslové užití? Tento způsob řešení problému je využívaný zejména v zahraničí a to především v USA a Austrálii. Budu tedy využívat literaturu a zdroje především z této části světa. Ve své práci budu vycházet z rešerší zahraniční literatury a na toto téma napsaných odborných článků. V analýze českého prostředí se pak zaměřím na vodoprávní úřady a na podniky jednotlivých povodí, budu vycházet z empirického šetření v těchto institucích. Konkrétně metodou kvalitativního výzkumu fenomenologického zkoumání.