Analýza příjmů ze spotřební daně z tabákových výrobků a nákladů spojených s negativními dopady jeho spotřeby v ČR. - Smrčka, Ondřej (2011)
Aktuálnost tohoto tématu vzrůstá úměrně zvyšující se spotřebě tabákových výrobků zejména v některých věkových a sociálních skupinách. Příjmy ze spotřební daně z tabákových výrobků rostou jednak vlivem neustále se zvyšující spotřeby tabákových výrobků a zároveň vlivem postupného zvyšování daní. Teoretická část práce bude řešit teorií daní, teorii veřejných rozpočtů z hlediska příjmů a výdajů a negativní důsledky způsobené spotřebou tabákových výrobků. V praktické časti práce bude analyzován vývoj spotřeby tabákových výrobků, vývoj příjmů ze spotřební daně z tabákových výrobků, vývoj nákladů vynaložených na odstraňování negativních následků spotřeby tabákových výrobků a podobně. Cílem této práce je zpracování materiálu o vývoji spotřeby tabákových výrobků a vyhodnocení příjmů a nákladů vyplývajících ze spotřeby tabákových výrobků, včetně negativních důsledků, u nichž bude navržena jejich eliminace.