Európska ekonomika a jej váha v ekonomike svetovej - Kútna, Dominika (2011)
Bakalárska práca Európska ekonomika a jej váha v ekonomike svetovej je zameraná na postavenie ekonomiky Európskej únie vo svete a jej súčasný vplyv. Cieľom tejto práce je určiť, či je ekonomika Európskej únie dostatočne silná stať sa globálnym lídrom. V prvej kapitole sa práca zameriava na všeobecnú charakteristiku ekonomiky Európskej únie z pohľadu makroekonomických ukazovateľov a jej súčasný stav. Druhá kapitola venuje pozornosť vonkajším hospodárskym vzťahom Európskej únie s jej najväčšími obchodnými partnermi. Ďalej je v tejto kapitole poukázané na svetový prínos a potenciál, ktorý pre ekonomiku Európskej únie môže byť v budúcnosti kľúčovým. Tretia kapitola je východiskom pre dve predchádzajúce a odpovedá na cieľovú otázku, či je ekonomika Európskej únie globálnym hráčom a v akých úlohách zohráva kľúčovú rolu. Záverečná časť mojej práce sa zameriava na budúcnosť Európskej únie a jej ďalšie smerovanie, ktoré môžu ovplyvniť nielen túto ekonomiku, ale aj ostatok sveta.