Strukturální fondy EU se zaměřením na spolupráci příhraničních regionů Jihočeského kraje a Bavorska - Radášová, Nikola (2011)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá česko-německou přeshraniční spoluprací Jihočeského kraje a spolkové země Bavorska v rámci strukturální politiky EU. V první části práce je představena strukturální politika se všemi svými aspekty a její implementace na území ČR. Druhá část, tvořící hlavní jádro práce, se přímo zaměřuje na přeshraniční spolupráci těchto dvou sousedních regionů. Nejprve je všeobecně charakterizována zkoumaná oblast s ohledem na vývoj vzájemných vztahů. Větší prostor je dál poskytnut analýze nynějšího stavu a úrovně kooperace v česko-bavorském příhraničí. Nejvíce pozornosti je věnováno probíhajícímu operačnímu programu přeshraniční spolupráce ČR- Svobodný stát Bavorsko 2007-2013, a to především aktuálnímu stavu čerpaných finančních prostředků a jeho organizační struktuře. V závěrečné části práce jsou uvedeny výsledky vlastního šetření, které bylo uskutečněno formou řízených rozhovorů s významnými subjekty daného programu, z něhož získané poznatky a názory sdělují čtenáři cenné informace z reality. V závěru je zhodnocena situace ve zkoumané oblasti, jsou vyzdvihnuta pozitiva i negativa programu a v neposlední řadě je predikován budoucí vývoj evropské přeshraniční spolupráce.