Strukturální fondy EU se zaměřením na spolupráci příhraničních regionů Jihočeského kraje a Bavorska - Radášová, Nikola; Abrhám, Josef; Formanová, Věra, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá česko-německou přeshraniční spoluprací Jihočeského kraje a spolkové země Bavorska v rámci strukturální politiky EU. V první části práce je představena strukturální politika se všemi svými aspekty a její implementace na území ČR. Druhá část, tvořící hlavní jádro práce, se přímo zaměřuje na přeshraniční spolupráci těchto dvou sousedních regionů. Nejprve je všeobecně charakterizována zkoumaná oblast s ohledem na vývoj vzájemných vztahů. Větší prostor je dál poskytnut analýze nynějšího stavu a úrovně kooperace v česko-bavorském příhraničí. Nejvíce pozornosti je věnováno probíhajícímu operačnímu programu přeshraniční spolupráce ČR- Svobodný stát Bavorsko 2007-2013, a to především aktuálnímu stavu čerpaných finančních prostředků a jeho organizační struktuře. V závěrečné části práce jsou uvedeny výsledky vlastního šetření, které bylo uskutečněno formou řízených rozhovorů s významnými subjekty daného programu, z něhož získané poznatky a názory sdělují čtenáři cenné informace z reality. V závěru je zhodnocena situace ve zkoumané oblasti, jsou vyzdvihnuta pozitiva i negativa programu a v neposlední řadě je predikován budoucí vývoj evropské přeshraniční spolupráce.
Vedoucí práce: Josef Abrhám
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses